1453 yılında İstanbul’un fethi sonrasında Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine 1460 yıllarında yapımına başlanan Topkapı Sarayı’nın inşası 1478 yılında tamamlanmıştır. Dolmabahçe Sarayı gibi tek seferde tüm ek yapılarıyla beraber inşa edilmeyen Topkapı Sarayı, 19. yüzyıla kadar eklenen yapılarla genişlemiştir. Topkapı Sarayı, konum itibariyle İstanbul’un en eski tarihî bölgelerinden birinde konumlanmaktadır. Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasında kalan tarihî İstanbul Yarımadası’nda bulunan saray, İstanbul’un ikonik yapılarından biridir. Sarayburnu’nda bulunan Doğu Roma akropolü üzerindeki 700.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş olan Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmet’ten itibaren 31. padişah Sultan Abdülmecid’e kadar yaklaşık dört yüz yıl süreyle imparatorluğun idare, eğitim ve sanat merkezi; padişahların da evi olmuştur. 19. yüzyılın ortalarından itibaren yavaş yavaş hanedanın Dolmabahçe Sarayı’na taşınması ile terk edilen Topkapı Sarayı, tarihî önemini ve değerini korumuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra, 3 Nisan 1924 yılında müze hâline getirilen Topkapı Sarayı, Cumhuriyet’in ilk müzesi olma özelliğini taşır. Bugün yaklaşık 300.000 metrekarelik bir alan kaplayan Topkapı Sarayı yapıları, mimarisi, koleksiyonları ve yaklaşık 300.000 arşiv belgesi ile dünyanın en büyük saray-müzelerinden biridir.
Osmanlı Sarayları’nda Harem, hükümdarın makamı olan Mabeyn-i Hümayun’a bağlı, kendi içinde hiyerarşisi olan bir birimdir. Çoğu kez sarayda yaşayan sadece kadınlara özel bir bölüm olduğu sanılsa da bu doğru değildir. Gerçekte Harem, yani resmî ismiyle Harem-i Hümayun, padişahın kendisi, ailesi ve onlara bağlı çalışan hizmet sınıfının yani cariyelerin yaşadıkları bölümü ifade eder. Harem, Osmanlı’da padişahın ailesiyle beraber yaşadığı özel alanı, devlet yönetiminden bağımsız olarak hanedanı üyelerinin gündelik yaşantısının geçtiği daireleri ifade etmektedir. Bu alan için kullanılan doğru tabirlerden biri de “mutluluk yuvası” anlamına gelen Darüssaade’dir; fakat “Harem” ifadesinin kullanımı daha yaygın ve yerleşik olmuştur.
2014-2019 yılları arasında restorasyon çalışmalarını tamamladığımız İstanbul Topkapı Sarayı Harem Yapıları 2.Etap ;Harem Hastanesi, Valide Sultan Hamamı, Sultan Hamamı, Meşkhane ve Yemiş Odası ve İstanbul Topkapı Sarayı Harem Yapıları 3.Etap; Karaağalar Taşlığı, Dolaplı Sofa, Şadırvanlı Sofa, Karaağalar Koğuşu, Karaağalar Mescidi, Karaağalar Hamam ve Tuvaleti, Şehzadeler Dairesi ve Hamamı, Kızlarağası Daireleri, Kızlarağası Hamamı ve Cüceler koğuşu olarak yeniden ziyaretçilerle buluşmaktadır.